Få hjelp med din stressnakke her! ☆
Logg Inn

"Den hormonelle dansen"

Sep 11, 2023

Min personlige reise med "Den Hormonelle Dansen"

Som de fleste andre damer så har jeg alltid kjent godt på når kroppen går gjennom den månedlige dansen av hormoner. Men det er ikke før de siste årene at andre begynte å snakke om disse tingene, at jeg også begynte å legge merke til hvordan de hormonelle svingningene påvirker meg personlig. 

Her er litt kort fortalt hvordan jeg opplever de ulike fasene. 

UKE 1: Menstruasjonsfasen

Menstruasjonen starter på dag én. Mine østrogennivåer er på sitt laveste, og jeg føler meg som en scene i en dystopisk film: lav energi, smerter, og en følelse av tomhet. Å holde huset rent og ryddig er det siste jeg tenker på akkurat nå. Jeg ønsker bare å krype sammen under teppet og gi etter for kroppens krav om hvile.

Uke 2: Follikkelfasen

Etter noen dager begynner energien å intensiveres. Østrogennivåene stiger gradvis, og jeg føler meg som en heltinne som våkner til liv etter en lang dvale. Plutselig har jeg energi til å takle oppgavene som har hopet seg opp, inkludert å rydde og organisere hjemmet mitt. Det er som om jeg har fått en ny følelse av motivasjon og klarhet.

Uke 3: Eggløsningsfasen

Midtveis i syklusen er det tid for høydepunktet - eggløsningen. Østrogennivået når sin topp, og jeg føler meg mer selvsikker og sensuell. Plutselig blir jeg besatt av å gjøre hjemmet mitt mer tiltalende og romantisk. Jeg får en trang til å handle inn blomster, tenner duftlys, og alt blir litt mer glansfullt. Det er som om østrogenet får meg til å se verden gjennom rosafargede briller.

Uke 4: Lutealfasen

Når eggløsningen er over, faller østrogennivået gradvis, og progesteronnivået stiger. Jeg begynner å føle meg mer rolig og stabil, men også litt mindre energisk. Dette er tiden for å opprettholde det jeg har ryddet tidligere, men uten den samme gnisten som i follikkelfasen.

Avslutning: Når gardinene faller

Og så, som i enhver god historie, kommer avslutningen. Østrogennivået synker tilbake til sitt laveste punkt, og kroppen forbereder seg på en ny månedlig syklus. Jeg lærte å verdsette hvordan disse hormonelle endringene påvirker meg på forskjellige måter gjennom syklusen. Det handler om å tilpasse seg og akseptere de naturlige svingningene i kroppen min.

Så ja, "den hormonelle dansen" er ekte, og den påvirker ikke bare kroppen min, men også hvordan jeg forholder meg til husarbeid og andre oppgaver. Det handler om å lytte til kroppens behov og akseptere at det er greit å gi seg selv pauser når energinivået er lavt. Det handler også om å utnytte perioder med høy energi og motivasjon til å ta tak i oppgavene jeg ellers ville ha utsatt.

Så, kjære du! Husk at du ikke er alene i denne dansen. Vi kvinner deler alle denne unike erfaringen, og det er viktig å forstå hvordan våre hormoner påvirker oss slik at vi kan leve i harmoni med kroppen vår gjennom hele månedens syklus.

Kjenner du deg igjen?