Få hjelp med din stressnakke her! ☆
Logg Inn

Hvorfor kan nakken gi hodepine?

naprapati Feb 01, 2023

Mange som har vondt i nakken og også utfordringer med hodepine. Denne hodepinen oppstår gjerne på grunn av noe vi kaller for refererte smerter når vi snakker om spenninger i muskulatur. 

 

Refererte smerter smerter er smerter som kjennes et annet sted i kroppen enn der smertene egentlig sitter. Hjernen mottar signaler fra hele kroppen gjennom nervene. Og som oftest går det helt fint, men, men noen ganger mistolker hjernen signalene. Ufarlige signaler blir oppfattet som smerte og lokaliseringen hvor informasjonen kommer fra kan tolkes feil. 

 

De øvre nakkemusklene kan sende signaler som hjernen oppfatter som smerte fra hode, kjeven og noen ganger nummenhet i ansiktet. Sånne typer smerter er ikke farlige i seg selv, og forsvinner samtidig som signalene fra nakkemusklene avtar. 

 

Andre plager som svimmelhet og synsforstyrrelser kan også oppstå i forbindelse med langvarige nakkesmerter eller etter nakkesleng / whiplashvold. Dette kan skyldes det vi kaller sensitivisering.

Man blir overfølsom. 

Har du vært utsatt for ulykke? Utsatt for noe vi kaller for whiplash - eller et whiplashvold.
Så ser vi at skadet vev repareres som regel i løpet av 3 måneder. Jeg liker å forklare dette som et overtråkk i nakken, der ligamenter, støtteapparat og muskulatur har blitt kraftig ut-tøyd. Så har du fortsatt smerter som vedvarer etter det er gått 3 måneder, kommer ikke disse smertene fra skadet vev, men fra tilpasninger eller forandringer som har skjedd som en reaksjon på skaden.

Får du langvarige plager, kanskje flere år etter en nakkeskade, er årsakene de samme som ved generelle, langvarige nakkeplager. Det er en kombinasjon av flere faktorer som vedlikeholder smertene - ikke den opprinnelige skaden.
 Du lærer alt om hva som skal til for å få bukt med disse smertene i Stressfri Nakke portalen. 

Hvordan vet du om hodepinen skyldes nakken da? 

  • De er da ofte ensidig, kan være sterk, men du fungerer i aktivitet. 
  • Smertene avtar når du hviler nakken og klarer å slappe av i nakkemusklene. 
  • Hodepinen blir verre når smertene i nakken blir verre og du har svært vonde punkter øverst i nakken. Eller i skulderpartiet. 

 

Hvis du går på astridkvil.no/triggerpunkt finner du oversikt over hvilke muskler og triggerpunkter som kan gi deg smerter i hodet. Så last disse ned, og jobb med øvelsene du finner der. Har du hatt vondt lenge, så krever det også litt tålmodighet før du blir bedre.

Blir nakkesmertene mindre, vil hodepinene også avta.
 

Likte du denne posten, og fant den lærerik.
Så vil jeg veldig gjerne høre fra deg. Og har du andre spørsmål, eller tema du ønsker jeg tar opp.
Så er jeg alltid glad for tips.