Få hjelp med din stressnakke her! ☆
Logg Inn

Gode sovestillinger for deg med nakkesmerter

livsstil stressmestring Jan 11, 2023

Når du har vondt i nakken, kan sovestillingen bli en utfordring. Noe du helt sikkert har kjent på.

Et spørsmål jeg får veldig ofte er hva slags pute bør jeg velge, og jeg lurer på om jeg har for hard/mjuk madrass?
Hva tror du?
 

Nakken har det absolutt best i en nøytral stilling når du sover. De beste stillingene er derfor på ryggen eller på en av sidene. En seng eller pute som ikke gir deg den støtten kroppen din trenger, vil øke risiko for problemer i rygg, hofte, nakke og skuldre. Ligger du i en seng tilpasset kroppen din, vil du få en god avlastning og senke risikoen for smerter. 

 
Det er lite forskning spesifikt på hvordan madrassen eller puten påvirker nakken, men for folk som har utfordringer med smerter i nakken fra tid til annen, så er det viktig å ta bort så mange negative elementer som mulig. 

 

Jeg vil at du skal se på

 

  • Hva du ligger på i dag?
  • Er det noe du er misfornøyd med? Hva?
  • Og hva ønsker du isåfall og oppnå ved kjøp av ny madrass?

 

Det som er utfordrende med kjøp av ny seng er fasthetsgrad. Det er ikke lett å velge, kjenne dette etter et kort besøk i butikken. Du har helt klær på deg når du prøveligger, og det gir ikke samme følelsen som uten. Ta alltid av deg ytterklærne når du velger madrass, og ta deg god tid. 

 

Uten å drive for mye reklame nå, så har du 30 dagers garanti hos IKEA der du kan levere tilbake senga, selv om den er brukt, og du ikke er fornøyd. Ikea´s ansatte er også opplært av naprapater, slik at de kan hjelpe deg, og vurdere hvilken madrass og overmadrass som passer best til din kropp, nakke og rygg. Jeg har selv vært der ved flere tilfeller for å hjelpe kunder finne den beste senga for deg og din kropp. 

 

Så hvis det er sånn at du ikke sover godt, så er det verdt å sjekke sovestillingen, madrassen din og puta di. 

 

Ryggliggende er en fin stilling om du har vondt i nakken. Når du ligger på ryggen kan du ha en litt høyere pute, om du foretrekker det. Det er selvsagt en grense her, men den vil jeg tro du kjenner selv. Ved for lav pute, kan noen oppleve svimmelhet. 

 

Sideliggende er også å anbefale når du har vondt i nakken. Det som er viktig å tenke på da er at puta skal fylle tomrommet mellom skulder og siden av hodet ditt. Noen er bredskuldret, mens andre er smalere. Noen madrasser “slipper” deg dypere ned i sengen og avstanden mellom seng og hode blir mindre. Det må du ta hensyn til ved valg av pute. 

 

Er puta de for høy, presses hodet opp. Det kan føre til mer smerter i nakken, og mange opplever da at armene sovner og dovner bort, fordi nervene fra nakken kommer i klem. Tilsvarende er det om puta er for lav. Prøv deg frem og finn en (eller flere) puter som gjør at nakken din ender i midtstilling.

 

Mageliggende er ikke å anbefale om du har vondt i nakken. For å kunne puste fritt når du ligger på magen, må du vri på hodet omtrent 90 grader til en av sidene. Det belaster leddene i nakken din. Og de fleste roterer også alltid hodet til samme side når de sover. hos de som ligger på magen ser jeg veldig ofte halsmuskulatur som er for kort på den ene siden, og strekte muskler på motsatt side. Når du ligger sånn i mange år, vil du merke at det er vanskelig å snu hodet like langt til begge sider. 

 

Og ligger du i tillegg med armene under hodet, så vil skulderleddene dine bli belasta i ytterstilling. Som kan gi skuldersmerter. Når du ligger på magen får du i tillegg økt svai i korsryggen pga at hodet presses bakover. De fleste mageliggere kjenner dette godt. Feilstilling i nakke, skuldre og korsrygg fører til at man snur seg ofte for å finne en bedre liggestilling. 

 

Er du en mageligger så dropp puten helt, eller velg en veldig lav pute. Det gir mindre press på nakken og mindre svai i korsryggen. Du kan også bruke en dyne som du ruller sammen som støtte, eller en sånn bb-hug me pute. Du ligger da sånn at halve kroppen ligger på dyna, på skrått samtidig som du får den samme kontakten med senga som du er vant med fra å ligge på magen. 

 

Har du spørsmål til liggestilling, madrass og pute så går vi grundigere gjennom alt dette i Stressfri Nakke portalen. Dette er det som er viktigst å tenke på. Og vit det at med bedre søvn får du mindre smerter, så det å legge til rette med tanke på nakken for å kunne sove bedre, er viktig for deg på lang sikt.

Søvn er ufattelig viktig på så mange områder, så start med å prioritere din søvn.