Få hjelp med din stressnakke her! ☆
Logg Inn

Hvordan påvirker stresset kroppen?

livsstil stressmestring Mar 09, 2023

I en stressreaksjon, så er hele kroppen involvert.

Reaksjonene avhenger av hvor lenge stresset pågår. Kjenner du på det over en lengre periode, så gir det større utslag på kroppen og din mentale helse, enn om stresset er kortvarig.

Immunforsvaret påvirkes i stor grad av stress. Negativt om det vedvarer over lang tid. På kort sikt, så har det nemlig sin funksjon. Kroppen trenger ALLE ressurser til å enten forberede seg til flukt, eller kamp ved umiddelbar fare. Mens det langvarige stresset kan innebære at kroppens naturlige evne til å regulere inflammatoriske reaksjoner settes ut av spill. Noe som også kan føre til en svekket produktsjon av hvite blodceller som beskytter kroppen mot infeksjon. 

 

Resultatet er at du er mer sårbar for både akutte og kroniske infeksjoner og sykdommer. I tillegg risikerer du at eventuelle eksisterende sykdomstilstander forverres ved stress over lengre tid. 

Tilskudd som omega 3 er viktig for nervesystemet, og er med på å senke kortisolnivået i kroppen. Så har du utfordringer med stress, vil jeg sterkt anbefale deg å ta tilskudd.

I tillegg så er det første som tappes i kroppen ved høyt stressnivå B-vitamin og Magnesium, slik at tilskudd av dette på kvelden vil kunne bidra positivt til å roe ned kroppen, og tilføre vitaminer som bygger kroppen opp igjen. Jeg anbefaler frønæring og Bend.

Mage og tarm vil også påvirkes av ditt stressnivå. Når du er stressa, så øker energinivået i kroppen, fordi leveren frigjør ekstra sukker. Og langvarig stress vil derfor føre til at kroppen din har en større mengde sukker i kroppen, enn den klarer å omdanne - risikoen for diabetes type 2 øker. 

 

I tarmen finnes det millioner av nerveceller, som stadig er i kommunikasjon med hjernen din. Men stress vil forstyrre og påvirke denne kommunikasjonen som leder til smerter, ubehag, oppblåsthet, sure oppstøt og andre fordøyelsesutfordringer.  

I tarmen finner du også bakterier som påvirker helsa di på flere ulike måter. Stress kan føre til forandringer i bakteriefloraen, og gjøre sånn at flere av de gunstige bakteriene forsvinner. Så i tillegg til å redusere stress i hverdagen din, så bør du få i deg pre og probiotika som er de gode mage/tarm bakteriene, for å opprettholde en sunn bakterieflora. Dette får du i deg gjennom fermentert mat og drikke og gjennom å spise variert kost. I tillegg til tilskudd som pure, som er fermenterte frøoljer, og smaker helt nydelig. 

Ved mye stress vil det for noen føre til at matlysten reduseres, men det kan også føre til oppgang av vekt. Det handler om at de høye stressnivåene påvirker hjernens belønningssystem, som gjør at du lettere faller for fristelsen til å spise sukker, fett og salt. Mens for en del personer vil det ha motsatt effekt, og føre til redusert matlyst fordi kroppen bokstavelig talt drives av stresshormoner. 

Du har en større risiko for å utvikle fett rundt magen, ettersom kroppen er innstilt på å samle fett, istedenfor å bryte det ned. Noe som kan føre til at det er vanskelig å gå ned i vekt med for mange stresshormoner svirrende rundt. 

Stress er også med på å påvirke huden. Når du stresser, så frigjøres det betennelsesfremmende stofffer i kroppen, som kan resultere i utbrudd av både eksem, og psoriasis. Men også flassende eller kløende hud og hodebunn. 

Du kan også oppleve at sårhelingen blir dårligere, på grunn av en overproduksjon av olje i huden. Oljen kan stoppe til hårsekker, og føre til akne og kviser. 

Mange har kanskje også fått kjenne på at hormonsyklusen påvirkes av stress. Det som skjer er at stress over lengre tid kan forstyrre den hormonelle balansen mellom østrogen og progesteron som trengs for en normal menstruasjonssyklus, det påvirker også smertebildet og humørsvingene blir større ved mye stress. I tillegg reduseres produksjonen av testosteron, som kan være med på å påvirke sexlysten. 

Din mentale og psykiske helse påvirkes av stressnivået ditt. Du blir mer sårbar, som kan føre til angst og uro. Det er ikke uvanlig å utvikle en depresjon i forbindelse med langvarig stress eller andre utfordrende livshendelser, som skilsmisse eller dødsfall. 

Stresset er også med på å føre til endringer i atferd som påvirker evnen til å ta beslutninger som er gunstige for helsen din. Det er ikke din feil - men du må øve deg på å aktivt roe ned, ta valg som setter i gang det parasympatiske nervesystemet. Du finner mer om hvordan du gjør dette og tar tak i portalen Stressfri nakke

 

Der finner du også konkrete grep og råd til hvordan du kan få bukt med stresset og smertene relatert til muskel og skjelettplagene du kjenner på. Fordi når du er stressa, så fører det til endringer i blodårene dine som kan gi spenningeshodepine og migrene. Hodepinen forverres av muskelspenninger og nettopp for denne pasientgruppen har jeg laget kurset, og portalen Stressfri nakke. Les mer om det på www.astridkvil.no/stressfri

Selv om alt dette høres veldig negativt ut, og du kanskje ikke helt skjønner hvordan du skal komme ut av den onde spiralen og stresset i livet ditt. Så er det hjelp å få. Første steg er å akseptere at du har kommet dit du er, og at du ikke kan ha det slik lengre. Deretter be om hjelp, søk hjelp, ta kurs eller kontakt meg for neste steget, så hjelper jeg deg til å komme deg ut av denne onde sirkelen, ta tak i disse delene av livet som skaper stress for en hverdag med mer ro, tilstedeværelse, mindre smerter og mer energi ♥️♥️